Навигацията не е лукс, а удобство Печат

GPS Luxima Статията е от 4x4 Офроуд списание на издателство "Автооказион", пубикувана в бр. от м. Юни 2009. Интервюто е взето от г-н Петър Павлов, управител на Луксима. Връзка към оригинала на статията в pdf формат.
ОСНОВНИЯТ БИЗНЕС НА LUXIMA Е СВЪРЗАН С КСЕНОНОВИ АВТОКИТОВЕ. ЗАЩО РЕШИХТЕ ДА РАЗШИРИТЕ ПОРТФОЛИОТО СИ, ПРЕДЛАГАЙКИ НА ПАЗАРА GPS УСТРОЙСТВА?
Девизът на LUXIMA e “Освети пътя си!”. Използването на GPS е различен начин да осветите пътя си. В България вече има голям избор на устройства, програми и карти, а цените стават все по-достъпни за хората. Използването на GPS вече не е лукс и всеки може да си позволи това удобство.
Peter Pavlov

КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА ШОФЬОРИТЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НАВИГАЦИЯ?
Основната полза естествено е възможността за бързо намиране на адрес и пътя до него, но развитието на техниката позволи в GPS-ите да бъдат вградени редица полезни функции. В критична ситуация потребителят може да изпрати своите точни координати на спасителите. Това може да спаси неговият и на много други хора живот! С подобряването на точността и подробността на картите потребителите могат да откриват адреси във всеки по-голям български град, да избягват задръствания, или да избират маршрути за специализирани превози, каквито например са TIR-овете. Съвременните карти могат да предоставят много подробна информация за обекти по пътя: бензиностанции, сервизи, банки, ресторанти, музеи и много още.

КАКВИ ФУНКЦИИ ПРЕДЛАГАТ GPS УСТРОЙСТВАТА НА LUXIMA?
Навигацията на LUXIMA е базирана на операционната система Windows CE. Това позволява използването на различни програми и карти и лесно превключване между тях. Устройствата на LUXIMA предлагат редица допълнителни функции, които могат да бъдат изключително полезни. С изключение на най-малките модели, всички устройства предлагат Bluetooth връзка с мобилен телефон. Така GPS-ът се превръща в удобно устройство от типа „свободни ръце” ( „hands free” ). Веднъж настроена, връзката между устройството и мобилния телефон позволява на клиента да има „hands free” в колата, без да пипа каквото и да е повече.

GPS-ите на LUXIMA предлагат и опция звукът да бъде пуснат през радиото на колата. Те излъчват сигнал на честота, определена на потребителя. Нужно е само да се настрои радиото на същата честота. На същото устройство потребителите могат да гледат филми, да слушат музика, да разглеждат снимки, да четат книги или да играят широка гама от игри. GPS-ите на LUXIMA могат да бъдат използвани и като обикновени „Flash” памети ( USB stick ) за съхранение на информация.

Една важна особеност за българските градове е нуждата от намиране не на улици и номера, а на квартали и блокове. Такава опция се предлага от LUXIMA при използване на програмата за GPS навигация на Sygic. Всички команди са на български.
Софтуерът позволява да се направят редица полезни статистики, например оставащо време до целта, оставащи километри, общо изминати по маршрута километри, минимална и максимална скорост, минимална и максимална надморска височина, време в движение и престой и още много други.

РАЗКАЖЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МОДЕЛИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ?
LUXIMA предлага модел с 3.5” екран. Той е много евтин и позволява да се носи в джоб. Може да бъде предложен и модел с камера за обратно виждане. Камерата се монтира на удобно място при номера. Как ще бъде завъртяна е без значение, защото софтуерът на устройството позволява образа да бъде „въртян” от менюто.GPS Luxima S3502
Камерата е с много високи показатели на водо и прахо защитеност ( IP 68 ) и работи еднакво добре през студената зима и в екстремно високи температури. Камерата се връзва безжично, което позволява лесното и монтиране. Взима ток от светлината за заден ход. GPS устройството автоматично визуализира образа, предаван от камерата, когато се включи заден ход.
GPS LuximaВсички други нови модели вече са с 5” екрани. LUXIMA предлага изключително тънък, стилен и лек модел. Хит е моделът с 5” екран и цифрова телевизия. Този модел позволява например на таксиметровите шофьори да гледат телевизия, докато чакат на стоянката. Тъй като образът е цифров, качеството е много високо.
Очакват се нови модели с проследяващи устройства. Те ще позволяват във всеки един момент да разберем къде е нашето дете или куче. Могат да се използват за статистика на маршрутите на колите в една фирма.
Екранът на всички модели е много чувствителен и с него се работи лесно. Разделителната способност е добра и дава качествен образ. Вътрешната антена е чувствителна и устройството хваща сигнал дори в стая. Корпусът е направен от качествени, здрави и еластични материали, които го пазят от дефекти при удар.

КАКВИ КОМПОНЕНТИ ИМА В КОМПЛЕКТА?
Окомплектовката е богата. Има стойка за стъклото на колата, зарядно устройство на 220 V и такова за запалката - на 12 V. Има специално калъфче за съхранение на GPS-а и слушалки за слушане на музика. По желание на клиента, SD картата може да бъде с различен размер - 2GB, 4 GB или повече.

Характеристики:

Операционна система:* Windows CE
Процесор:SiRF Atlas III 400MHz
FLASH памет:Вградена 64MB
RAM SDRAM памет:Вградена 64MB
LCD екран:5 inch, 16:9, 260 000 color TFT touch screen
LCD резолюция:480x272 pixels
Навигация:Info Researching, Auto-routing, Voice Reminding
Bluetooth:Вграден
Филми:Видео възпроизвеждане
Музика:MP3, WMA, WAV
Снимки:JPG, GIF, BMP, PNG
Електронни книги:TXT
Опериране:Touch-screen keypad
USB port:Full speed USB1.1
Допълнителна памет:Support 1GB-32GB SD/MMC card
Тонколонки:1 speaker / Stereo изход
GPS антена:Вградена
Студен старт:По-малко от 42s
Нормален старт:По-малко от 31s
Топъл старт:По-малко от 3s
Батерия:1100 mAH / 3.7V LiOn
Зарядно напрежение:DC 5V / 1.5A
Адаптер:AC 120 / 230V; DC 12V
Индикатор батерия:Червено (зарежда), Зелено (Зареден)
Работна температура:от 0°C до 60°C
Размери135X85X14 mm
Карти:От всички фирми разработчици (Телеатлас и др.)

* Операционната система позволява да се инсталират различни навигационни програми, като: iGO, TomTom, Route 66, Sygic Drive и др. (Sygic може да се поръча като опция).

Описание на Sygic софтуер
Sygic Drive с пълна карта на Европа и България. (Картата на България има подробни карти с адреси на София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Перник, Кюстендил, Добрич, Плевен, Враца, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Шумен, Благоевград.....)
  • ПАМЕТ ДО 500 ВАШИ ТОЧКИ С ИМЕ И ГРАФИЧЕН СИМВОЛ
  • АВТОМАТИЧНО ИЗБИРАНЕ НА НАЙ-КРАТЪК МАРШРУТ
  • ЗАПАМЕТЯВАНЕ НА 10 МАРШРУТА
  • ЕКРАННИ ТЕКСТОВИ СЪОБЩЕНИЯ И ГЛАСОВА НАВИГАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  • ТОЧНОСТ НА ПОЗИЦИОНИРАНЕ ПОД 10M
  • MP3 PLAY, VIDEO PLAY, PICTURE PLAY, E-BOOK
  • КАЛЪФ
  • НАВИГАЦИЯТА е с Българско меню и гласовите команди са на Български.
  • КАРТИТЕ на Европа и България са на TeleAtlas от 2009г.

  • Край на статията.